back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 14, 2024

НСИ: Пловдив води в изграждането на големи къщи, Бургас е начело по нови жилища

София заема второ място и по двата показателя

Пловдив вече е начело в страната по брой новопостроени големи къщи и апартаменти. През третото тримесечие на годината в града под тепетата са въведени в експлоатация 67 жилища с 5 и повече стаи, което поставя София на второ място с 63 жилища, според данни на Националния статистически институт.

Топ 5 по отношение на нови луксозни имоти включва също София-област (48 нови жилища), Благоевград (45) и Варна (42).

Бургас е водещ по общия брой нови жилища, които са излезли на пазара през тримесечието. В града на Христо Фотев от януари до март са въведени в експлоатация 597 апартамента и къщи. На второ място с много близък резултат е столицата с 548 жилища, а Пловдив заема трето място с 581 жилища. Област Варна е на четвърто място с 394 завършени жилища.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е общо 1026, а новопостроените жилища в тях са 3475.

От новопостроените жилищни сгради през тримесечието, 78,5% са със стоманобетонна конструкция, 16% са тухлени, 1,2% са панелни, а 4,3% са с друга конструкция. Най-голям е делът на новопостроените къщи (79,1%), следвани от жилищните кооперации (12,9%).

Тази тенденция напълно съответства на интереса на купувачите, които отчитат засилено търсене на луксозни къщи в крайните квартали на Пловдив, съобщава „Марица“. Например, наскоро имот от 470 кв.м в „Остромила“ се предлагаше за 550 000 евро. Къщата включва три спални, двор с басейн, беседка и лятна кухня с барбекю. Кухнята е оборудвана с остров и складово помещение с охлаждане, трапезария, просторен хол с камина и излаз към верандата, както е описано в обявата.

„Засиленото търсене на подобни имоти започна по време на пандемията, когато хората осъзнаха нуждата от повече пространство и по-големи домове. Започнаха да търсят къщи в близост до града. Тази тенденция продължава, като се забелязва, че докато доскоро двустайните апартаменти бяха най-търсени, сега интересът се насочва към по-големи жилища, включително тристайните апартаменти, които стават все по-привлекателни“, коментират експертите от имотните агенции.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също