back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 53, 2024

Русия произвежда снаряди 4 пъти по-бързо и 3 пъти по-евтино от Запада!

Един 155-милиметров снаряд струва на Запада 4000 долара, а Москва го прави за 1000

Ново проучване разкрива, че Русия успява да произвежда артилерийски снаряди значително по-бързо и по-евтино от съюзниците на Украйна в НАТО. Според анализ на консултантската компания Bain & Company, предоставен на Sky News, руската военна индустрия е на път да произведе или ремонтира 4,5 милиона артилерийски снаряда през тази година, пише Business Insider.

За сравнение, САЩ, Обединеното кралство и други европейски съюзници колективно ще произведат само 1,3 милиона снаряда през същия период.

Производството на един 155-милиметров снаряд, който Западът доставя на Украйна, струва около 4000 долара. За разлика от това, Русия успява да произведе използвания от нея 152-милиметров снаряд за около 1000 долара. Bain & Company са използвали данни с отворен код за своя анализ, макар Business Insider да не успя да потвърди независимо автентичността на данните.

Украинската армия изпитва остър недостиг на снаряди от месеци, отчаяно опитвайки се да попречи на руските войски да пробият нейните отбранителни линии в източната част на страната. Конфликтът се ескалира в битка на изтощение, като и двете страни изстрелват хиляди боеприпаси на ден.

Докато западните съюзници на Украйна се затрудняват да задоволят непрекъснатото търсене на снаряди, Русия премества икономиката си на военна основа и значително увеличава производството на боеприпаси и друго военно оборудване. Например, изображения, получени от Wall Street Journal, показват нов завод за производство на дронове, който ще позволи на Русия значително да увеличи производството си.

Неотдавна приетият пакет от помощ на стойност 61 милиарда долара от Конгреса на САЩ има за цел да помогне на Украйна да отблъсне руските атаки. Въпреки това, докладите признават, че Украйна продължава да изпитва недостиг на въоръжение в ключови части от фронтовата линия.

Стейси Петиджон, военен анализатор от Center for a New American Security, споделя пред Business Insider, че конфликтът в Украйна е разкрил сериозни проблеми във военно-промишления комплекс на САЩ, особено в производството на оръжия, боеприпаси и артилерия. Анализаторите смятат, че Русия се подготвя за продължителна конфронтация, надявайки се, че решимостта и подкрепата на Запада за Киев ще започнат да отслабват.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също