back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

Първан Симеонов: Затъваме! Трети ден говорим за „Величие”, а не за правителство – това е голям проблем

Несъмнено тези избори са отворена покана за Румен Радев на терен

Обществото не е готово за кабинет ДПС-ГЕРБ. Обществото тихо ще се събира някъде и ще се излее в поредната „Възраждане”, Ваня Григорова, „Величие“ или проект на Радев. Резултатът, който тези избори дадоха е, че трябва да се търси вариант, който е легитимен сред по-големи обществени групи. На фона на тази ниска активност сега да има пълноценен политически кабинет ДПС-ГЕРБ е почти самоубийствено от политически план. Решението е нещо по-отдалечено от ярката политика и нещо с по-широка подкрепа. Лошото е, че всичко е пробвано. Това заяви политологът Първан Симеонов в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Ние затъваме. Ако някой смята, че начинът, по който българите сега са гласували в една доста русофилска крайност, може да се пребори с натовска крайност, не е вярно. Една крайност не се бори с друга крайност. Единственият начин да се преборят крайните настроения в България е да се появи политически субект, който да улови тези крайни настроения и да ги канализира в проевропрйска и пронатовска посока. Тоест, субект, който говори на техния език на тия хора, но да не ги пусне да отидат при „Възраждане” и „Величие”, но който говори на техния език с натовски и европейски послания. Там навремето се целеше Борисов, там вероятно ще се цели и Радев. Несъмнено тези избори са отворена покана за Румен Радев на терен“, обобощи той.

„Величие” са леко конспиративни в мисленето си. Аз ги следя от години. Галъп интернешънъл ги показахме във финалната прогноза, защото ги видяхме. За мен не са изненада. Те са оранжевия картон, Ваня Григорова беше жълтият картон. Не ми се мисли какво ще има на едни нови избори. Начинът тази крайност да се пребори не е да даваме още повече от същото лекарство. Очевидно ние сме сбъркали някъде в терапията, за да се появяват такива патологически политически управления. Трети ден ние не чуваме Борисов, защото си дава сметка, че полк. Марков взе шоуто на Борисов, а и на ДПС, как тези избори са смъртта на протестите от 2020 г. Огромен резултат за Пеевски, но Борисов е 130 000 гласа надолу. Вече трети ден ние разсъждаваме какво ни каза избирателят, съвсем друг е дневният ред – ние си говорим за „Величие”, а не за правителството. Това е голям проблем“, обясни Симеонов.

„Аз не виждам достатъчно легитимна формула за съставяне на правителство. Трябва да се смирят и да намалят партизанщината. Последното, което избирателят иска е още от същото, той точно това наказа. Политиците сами си докараха до това, те не трябваше да развалят сглобката. Тя беше пактът за ненападение. Два субекта, когато не могат да се победят, трябва да работят заедно“, призна политологът.

„Ако аз съм на мястото на Борисов ще хвърля веднага топката в полето на Продължаваме промяната –Демократична България (ПП-ДБ) и ще им кажа да участват в евроатлантическо мнозинство. Христо Иванов е архитект на всичко, което се случи и чест му прави, че пое политическа отговорност. По-заплашени от изчезване са Продължаваме промяната“, предупреди той.

„Величие“ е израз на ситуацията. Приличат ми на ранната „Атака“. Трябва да внимаваме да не започнат да се роят. Приличат ми по-скоро на аморфна маса“, каза още Първан Симеонов.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също