back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

Пловдив побеждава графитите: нова нанотехнология ги премахва за 2 минути!

Вчера, по време на пресконференция, директорката на ОП „Чистота“ инж. Десислава Георгиева обяви, че градът започва прилагането на нова нанотехнология за премахване на графити. Тази иновативна технология ще позволи на екипите за чистота да премахват графитите само за две минути с помощта на силна струя вода, след като върху почистените повърхности бъде нанесен специален защитен слой​.

Новата технология ще се прилага в сътрудничество с немска фирма и обещава значителни подобрения в почистването на емблематични места в града, като първоначалната цел е Сахат тепе. Тази местност вече е претърпяла множество опити за почистване през годините, но новият метод ще позволи премахването на нови графити с минимални усилия и ресурси​​.

Инж. Георгиева подчерта, че технологията е била тествана и е доказала своята ефективност, което е основната причина за решението на Общината да я приложи в борбата с графитите. „От 2012 г. водим борбата с графити на емблематични места в Пловдив. Не сме спрели с почистване, но явно това се оказва недостатъчно. Затова ще приложим тази нанотехнология,“ добави тя​.

Технологията работи на принципа на нанасяне на защитен слой след почистването, който издържа до две години или десет цикъла на почистване. Това значи, че след като даден графит е почистен, новите графити могат да бъдат премахнати бързо и лесно само с вода, което значително ще намали усилията и разходите за поддръжка на чистотата в града​.

В същото време, жители на Пловдив са ентусиазирани от новината, виждайки в нея надежда за поддържане на градската среда чиста и приятна за живеене. Вече има планове за разширяване на приложението на нанотехнологията и в други части на града, след като бъдат постигнати успешни резултати в първоначалните зони​.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също