back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

ПОЛИТИЧЕСКА ДРАМА: Днес е гласуването на проектокабинета на ГЕРБ-СДС

Ще успее ли кабинетът на Желязков да събере достатъчна подкрепа?

Днес, в 13:00 часа, народните представители ще гласуват в Народното събрание проектокабинета на ГЕРБ-СДС с министър-председател Росен Желязков. Според проектопрограмата на парламента, публикувана на официалния сайт на Народното събрание, това е една от основните точки за обсъждане.

Припомняме, че в понеделник президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Росен Желязков получи мандата и веднага предложи структура и състав на Министерския съвет, включващ един заместник-председател и 19 министри​​.

За да бъде одобрен, проектокабинетът трябва да събере поне 121 гласа „за“. Въпреки че някои партии вече заявиха, че няма да подкрепят правителството, Желязков и неговият екип работят активно за намиране на подкрепа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, подчерта, че няма да търси сделки или да моли никого за подкрепа, оставяйки решението в ръцете на депутатите​.

Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обяви, че няма да подкрепи проектокабинета, като заяви, че ще останат в опозиция, ако правителството бъде одобрено. „Възраждане“ също потвърди, че няма да подкрепи кабинет, предложен от ГЕРБ-СДС и ДПС, като позицията им остава непроменена​​.

Сред предложенията за министри в новия кабинет се открояват лица като Христо Гаджев, който е предложен за министър на отбраната. Гаджев има значителен опит и е заемал различни позиции в правителството и парламента, включително председател на Комисията по отбрана в последните две народни събрания​​.

Желязков също така заяви, че основната задача на новото правителство ще бъде стабилизирането на публичните финанси и осигуряване на стабилност в сложната геополитическа ситуация. Той е готов да предложи диалог с всички политически сили в парламента, с цел намиране на най-подходящите стъпки за преодоляване на политическата криза​​.

Днешното гласуване ще бъде ключово за бъдещето на България, като резултатите от него ще покажат дали ГЕРБ-СДС ще успее да състави правителство или ще се наложат нови избори през зимата, което според Желязков не е желателен вариант​​.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също