back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 38, 2024

Политически Дуел: Божков задмина Гешев на Парламентарните избори

На парламентарните избори от 9 юни 2024 г., коалицията на Васил Божков „Център“ надмина по брой гласове коалицията на бившия главен прокурор Иван Гешев „Граждански блок“. Божков, който е под санкции по глобалния закон „Магнитски“ и е обвиняем по редица дела, включително за хазартни престъпления, получи 20 875 гласа или 1.04% от общата подкрепа, докато Гешев, водещ листата на „Граждански блок“, събра едва 2 308 гласа или 0.11%.

Според предварителните данни от ЦИК при обработени 100% от протоколите, нито една от двете коалиции няма да получи държавна субсидия. За коалициите е необходимо да преминат 4% бариера, за да получат финансиране. Субсидията за партиите се изчислява на база на действителните гласове, умножени по 8 лева.

Васил Божков и Иван Гешев се изправиха един срещу друг в 25-ти многомандатен избирателен район (МИР) в София, където традиционно се водят лидерски битки. Божков благодари на поддръжниците си във Facebook и обеща продължаване на борбата, докато Гешев също изрази благодарност и увери привържениците си в продължаване на усилията.

Данните на ЦИК показват, че Божков получи най-много гласове в София, Благоевград и Пазарджик, както и 1,550 гласа от българи в чужбина. Гешев и коалицията му получиха най-голяма подкрепа в София, Благоевград, Бургас и Сливен, като 49 души зад граница гласуваха за тях.

Иван Гешев, докато беше главен прокурор, разследваше Васил Божков. След завръщането на Божков в България и отстраняването на Гешев, двамата често обсъждаха възможността за коалиция срещу Бойко Борисов. Божков заяви, че би работил с Гешев, ако той открито признае грешките си и разкрие истината за своите действия като главен прокурор. Гешев, от своя страна, сподели, че уважава Божков като политически противник и предпочита сътрудничество с него пред това с Борисов.

Движение „Център“ беше основано от Васил Божков през февруари 2024 г. след като предишният му политически проект „Българско лято“ попадна под санкциите по „Магнитски“. Коалицията включва партии като „Свобода“ и „Българска земеделска партия“. „Граждански блок“ на Иван Гешев, който все още не е регистриран като политически проект, се яви на изборите в обединение с Български демократичен съюз „Радикали“ и Партията на българските жени.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също