back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

Прах от Сахара нахлу в България, опасен ли е?

Всичко, което трябва да знаем за него и какво е нивото на фини прахови частици във въздуха

Тези дне отново се наблюдава пренос на прах от Сахара над България. Какво означава това, на какво се дължи и опасно ли е за човешкото здраве, научете повече в настоящия материал, посветен на този проблем.

Преносът на сахарски прах е явление, обичайно за България, но все пак може да причини неприятности.

Затова пулмолозите предупреждават – дори здрав човек може да почувства дискомфорт.

„Може да кашля, може да киха, може да му сълзят очите или да зачервеят конюнктивите“, каза пулмологът д-р София Ангелова пред Нова ТВ.

Напоследък в някои части на Европа наблюдаваме нарастване на едно почти апокалиптично явление: пристигането на пустинен прах от Сахара, който покрива всичко в оранжева мъгла. Случва се по-често през последните няколко години и това странно метеорологично събитие направи новинарски заглавия, тъй като в засегнатите райони се появиха предупреждения за качеството на въздуха.

Определен пустинен прах

Помага да разберем какво точно е пустинен прах, за да разберем ефектите, които има върху нашето здраве. Както е определено в проучване от 2019 г., пустинен прах е смес от прахови частици, произхождащи от повърхността на сухи и полусухи региони. В тези райони качеството на почвата е лошо, което означава, че нейните компоненти са съставени предимно от минерали.

Основен принос за увеличаването на нивата на емисиите на прах в пустинята през миналия век е нашият променящ се климат. Повишените глобални температури причиняват разширяване на пустините. Антропогенните практики за използване на земята също допринасят за емисиите на прах от пустинята. Степента, до която използването на земята влияе върху емисиите на прах от пустинята, се обсъжда, но се оценява на между 10 до 50% от причината.

Въздействие върху здравето

Проучване от 2011 г. анализира ефектите от увеличените количества PM10 и PM2,5, дължащи се на пустинния прах, върху ежедневната смъртност в Рим, Италия. Повишените нива на прахови частици от атмосферни събития с пустинен пясък доведоха до повишена смъртност от „естествени, сърдечни, цереброваскуларни и респираторни причини“. Установено е, че увеличението на смъртността е между 2,64 и 12,65% по време на тези атмосферни събития, като най-голямо въздействие има върху сърдечната смъртност.

Прашните бури също са свързани с увеличаване на бактериалното натоварване. Проучване от 2015 г. в Сенегал показа увеличаване на бактериалния менингит в резултат на пустинен прах. Има също така регистрирани примери за „заболяване, свързано с прах“ в други части на света като „треска от долината“, инфекция, открита в пустините на Северна Америка, причинена от вдишване на гъбични спори.

Някои полезни препоръки за защита на вас и вашите близки по време на периоди на пустинен прах са:

  • Останете на закрито и затворете вратите и прозорците на дома си
  • Ограничете натоварването и дейностите на открито
  • Ако трябва да излезете на открито, носете маска, която предпазва носа и устата ви и измийте лицето и косата си, когато се върнете у дома

От НИМХ са категорични, че през пролетните месеци атмосферната циркулация относително често води до увличане на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен пренос достигат и до нашата страна.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също