back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 18, 2024

След жегите: Опасни бури и градушки идват в следващите дни

От сряда до събота у нас ще започне да нахлува по-хладен въздух

След горещините, обхванали страната през последните дни, от сряда до събота у нас ще започне да нахлува по-хладен въздух и атмосферата ще бъде нестабилна. Ще се развиват гръмотевични бури с интензивни валежи от дъжд. Има и висок риск от градушки. Това съобщи в ефира на Нова ТВ климатологът Симеон Матев.

В понеделник в София и Русе бе отчетен температурен рекорд – 33° и близо 39°.

„Вчера и днес е пикът на тази гореща вълна. Морската вода е по-топла от обичайното, около 23°-24°. По гръцкото крайбрежие е 25°-26°. Тези стойности обикновено се достигат в края на юни. Целият световен океан отбелязва рекордно високи температури вече 14-и пореден месец“, отбеляза Матев. 

За последните 30 години юни се е затоплил с 0,7°, докато през юли и август затоплянето е с почти 2°.

За кого са най-опасни жегите?

„Рисковите групи при горещините са децата, възрастните хора и тези със сърдечно-съдови заболявания. Препоръчваме да не се излиза навън между 11:00 и 16:00 ч., да се носят светли и проветриви дрехи, както и шапки с голяма периферия. Приемът на течности е задължителен. Алкохолът е противопоказен. Добър заместител на кафето е айрянът, тъй като организмът се дехидратира от топлото време, а той подпомага спада на кръвното налягане“, коментира д-р Мерал Расим.

Според хидрометеоролога в ИАППД Емилия Петранова до 11 юни в град Русе са подобрени 15 температурни рекорда.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също