back to top
19 C
Пловдив
25 юли, 2024

РСМ с протестна нота до Тирана след преброяване, в което българите са 3 пъти повече от северномакедонците

Вчера медиите в Северна Македония публикуваха множеството гневни, комплексарски, реакции в страната отностно преброяването в Албания

Както вчера Пловдив-инфо съобщи, последното преброяване на населението в Албания показа че самоопределящите се като българи са 3 пъти повече от самоопределящите се като „северномакедонци“ издигайки балгарската диаспора до 3-то място сред малцинствата в Албания.

Това предизвика сериозна реакция от страна на Република Северна Македония. В преброяването първо се посочва, че българите са три пъти повече от северномакедонците. Външното министерство на Севрна Македония отправи и протестна нота към Албания заради използването на думата „северномакедонци“ вместо „македонци“, предава Канал 5.

„Министерството на външните работи на Република Македония отбелязва със сериозна загриженост публикуваните предварителни резултати от преброяването, проведено в Република Албания през 2023 г.“, се посочва в съобщение на северномакедонското ведомство.

„Техническите нередности в начина на провеждането му, които непрекъснато се изтъкваха от македонските асоциации в Република Албания в навечерието на преброяването, но и по време на провеждането му, доведоха до публикуването на предварителни данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната“, пише в съобщението на северномакедонското МВнР.

„Освен това министерството изразява недоволство и остро реагира на използването на термина „северномакедонци“ и използването на името на държава като заместител на етническа общност. Министерството ще извика посланика Данчо Марковски за спешни консултации с цел изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на допуснатите пропуски и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и насърчаване на двустранните отношения с Република Албания“.

„В предстоящия период Министерството ще си сътрудничи интензивно с компетентните представители на властите в Република Албания и с представителите на македонската общност в Република Албания в посока тяхното културно и социално популяризиране в рамките на албанското общество, което за съжаление и повече от очевидно беше напълно пренебрегнат от предишната политическа власт у нас“.

„Всички открити въпроси между две съседни държави трябва да се решават чрез диалог и взаимно разбирателство и зачитане на правилата, принципите и ценностите на международния правов ред“, посочват в закючение от ведомството.

Преброяването в Албания показва, че българите в страната съставляват третото най-голямо малцинство след гърците и ромите – преброили 7057 души. Северномакедонците са 2281 души, което им отрежда шесто място сред етническите малцинства в Албания.

Автор: ИА Фокус

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също