back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

ВНИМАНИЕ! Пластмасовите бутилки могат да предизвикат диабет

Констатациите са първите, които предоставят доказателства, че прилагането на химикали увеличава риска от диабет тип 2, казват изследователите

Ново проучване, на екип от американски учени,от Калифорнийския политехнически държавен университет, откри преки доказателства, свързващи ключова химическа съставка на пластмасовите бутилки с по-висок риск от възникването на диабет тип 2, съобщава сайта на в-к Индипендънт.

Проучването, публикувано в списание „Diabetes“, установи, че химикалът BPA, използван за направата на опаковки за храни и напитки, включително пластмасови бутилки за вода, може да намали чувствителността към хормона инсулин, който регулира метаболизма на захарта в организма.

Констатациите, които ще бъдат представени на научните сесии на Американската диабетна асоциация до края на 2024 г., призовават Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) да преразгледа безопасните граници за излагане на BPA в бутилки и контейнери за храна.

Предишни проучвания вече показаха, че химикалът бисфенол А, използван за производството на пластмасови и епоксидни смоли, може да наруши хормоните при хората.

Докато изследванията свързват BPA с диабета, никое предишно проучване не е оценило директно дали прилагането на този химикал върху хора увеличава този риск при възрастни.

„Констатациите са първите, които предоставят доказателства, че прилагането на BPA може да увеличи риска от диабет тип 2“, се казва в изявление на учени от Калифорнийския политехнически държавен университет.

В проучването изследователите на случаен принцип назначават 40 здрави възрастни да получават плацебо или около 50 микрограма на килограм телесно тегло на BPA дневно.

Тази доза BPA е количеството, което понастоящем е класифицирано като безопасно от EPA.

Тези, на които е приложен BPA, са по-малко чувствителни към инсулин след 4 дни, докато тази промяна е забелязана при участниците в плацебо групата.

„Тези резултати предполагат, че може би безопасната доза на EPA в САЩ трябва да бъде преразгледана и че доставчиците на здравни услуги биха могли да предложат тези промени на пациентите“, предупреждават изследователите.

Намаляването на експозицията на BPA чрез подходи като използване на бутилки от неръждаема стомана или стъкло и кутии без BPA може да намали риска от диабет, казаха те.

Пластмасовите бутилки са повсеместни в целия свят поради удобството си, но все по-голям брой изследвания пораждат опасения относно въздействието на техните химически компоненти върху здравето.

Друго проучване, публикувано наскоро в списанието Eco-Environment & Health, установи, че пластмасовите бутилки, изложени на слънчева светлина, могат да отделят вредни химикали.

Това изследване оценява летливите органични съединения или ЛОС, освободени от шест вида пластмасови бутилки за вода, подложени на слънчева светлина.

Установено е, че някои видове бутилки отделят силно токсични органични съединения, включително известни канцерогенни химикали като n-хексадекан, подчертавайки сериозни рискове за здравето.

Тези констатации изискват по-строги разпоредби в индустрията, за да се гарантира намаляване на излагането на тези вредни химикали.

„Това е само началото на подчертаването на необходимостта от информирани препоръки и политики за общественото здраве“, заяви Робърт Габай, главен научен и медицински директор на Американската диабетна асоциация (ADA).

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също