back to top
14 C
Пловдив
19 май, 52, 2024

Ще остане ли оградата на Небет тепе?

Оградата на Небет тепе продължава да налага спорове в Пловдив, като разделя гражданите и общиснките съветници. Днес общинският съветник от ПП – ДБ Николай Гюров сподели, че НИНКН изпрати официално становище, цитирайки произнасянето от 2022 година:

„ Оградата не само променя образа на комплекса и ограничава достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването й в проектната документация на Небет тепе е недопустимо”.  

Кметът Костадин Димитров заяви, че Община Пловдив ще се съобрази изцяло с насоките от Министерството на културата и НИНКН, но те все още не са ги поучили.

„Важно е да се знае, че този проект е заварен от мен и екипа ми. Не сме провеждали процедури, нито сме го проектирали.  Дали ще има, или не ограда  е решение, което трябва да се вземе в бъдеще. Но има някои неща, които трябва да се знаят.

На първо място този проект бе забавен от предишната администрация и така всички дейности от началото на 2024 година се поемат от бюджета на Община Пловдив. Пред нас стои предизвикателството да го завършим с важното условие да не връщаме пари по европейските програми, които да се вземат от джоба на пловдивчани”, заяви градоначалникът.

Така Община Пловдив чака финалното становище и насоки от НИНКН и МК, за да вземат окончателното решение за бъдещето на оградата на Небет тепе.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също