back to top
13 C
Пловдив
19 май, 54, 2024

Трима бивши Областни управители на Пловдив се конкурират за новата позиция

Предстоящите предсрочни избори и назначаването на служебния кабинет доведоха до нови прогнози, за промени в държавните структури, включително и в управлението на областите в България.

Почти винаги новото правителство се стреми да постави свои хора на ключови позиции. Губернаторите също имат значителна роля при организирането на изборите, които този път ще бъдат по-трудни, поради комбинирането на европейските избори с парламентарните. Прогнозират се промени в областните управители в първите десет дни след назначаването на кабинета „Главчев“, който е премиер на служебно правителство, казаха източници близки до предходния шеф на Сметната палата, който зае временно мястото на премиера.

Сегашният губернатор на Пловдив, инж. Илия Зюмбилев, пое отговорната позиция през юли 2023 г., след указ на премиера Николай Денков. Като лидер на БЗНС, коалиционен партньор на „Продължаваме промяната“ по време на изборите през 2023 г., Зюмбилев получи поста от квотата на ПП-ДБ. След като БЗНС и неговите партньори загубиха контрола в управлението, се очаква той да напусне длъжността, която заема в момента. Слуховете са, че електроинженерът, който неуспешно се кандидатира за кмет на Пловдив през 2019 г.  смята да се кандидатира за водач на БЗНС, макар че, членове на Управителния съвет предложиха организационния секретар Димитър Петков за нов лидер.

Предвид очакваната рокада на поста областен управители се разглеждат възможности за наследник на Зюмбилев. Един от кандидатите е неговият предшественик Ангел Стоев, който е заемал длъжността два пъти по време на предишни служебни кабинети. Отчита се влиянието на президента в правителството на Главчев, като се обсъжда връщането на Стоев, който спомагаше за създаването на сдружение „Бизнесът за Пловдив“ и беше характеризиран като делови, точен и добър взаимодейства с всички политически сили.

Сред потенциалните кандидати за позицията на губернатор на Пловдив се спряга и името на адвокат Дани Каназирева. Бивш общински съветник и основател на „Съюз за Пловдив”, тя беше назначена за областен управител с подкрепата на Бойко Борисов през ноември 2019 г. Свързахме се с адв. Каназирева за кометар по въпроса, но тя нито потвърди, нито отрече.

Бившият кмет на Пловдив и ексгубернатор Здравко Димитров, макар че беше номиниран за министър на спорта в служебното правителство на Деня на шегата – 1-ви април не потвърди прогнозните слухове. Димитров и Главчев са били част от една парламентарна група на ГЕРБ, което роди идеята за назначаването му на висок пост. Димитров е бил областен управител два пъти в миналото, назначен от Бойко Борисов, с когото възобнови взаимоотношенията си.

Все още не е ясно кой ще бъде новият губернатор на Пловдив. Номинирането на стари и нови лица за заемането на тази важна роля задължително ще предизвика интерес и дискусии в обществото.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също