back to top
14 C
Пловдив
19 май, 55, 2024

Тони Стойчева да се ангажира със решаването на проблемите, вместо да бъде активна във Facebook, искат жители на Прослав

Жители на квартал Прослав обръщат внимание на проблемите в района с открито писмо до кмета на район „Западен” Тони Стойчева. 9 разнообразни проблема се описват в писмото, което до момента не е получило реални действия от страна на новият кмет, освен виртуални активности в социалните мрежи и избягване на отговорност. Жителите на района „Прослав“ отбелязват, че новият кмет започва да се ангажира с решаването на проблемите постепенно.

Проблемите на квартал „Прослав“ започват да се решават с постоянство от кмета на район „Западен“.

Бъдещето на ул. „Албена“ стои под въпрос, като жителите се борят с планове за основна транспортна връзка към новия квартал между Прослав и Смирненски. Намерено е решение, за да се предложи промяна в инфраструктурата, за да се разпределя движението по-равномерно.

Относно комплекса „Слънчогледи“, необходимо е действие, тъй като децата са изложени на опасности в изоставения комплекс. План за прочистване и преустройство е необходим, за да се предотвратят инциденти.

Квартал „Прослав“ се надява да получи подкрепа за развитие в бъдещата капиталова програма на общината. Електронно наблюдение е необходимо, както и развитие на културния живот в района.

Жителите призовават кмета Тони Стойчева за точни и конкретни действия, които да решат проблемите в квартала. Подготвени са да потърсят помощ от други институции, ако отговорите не са задоволителни.

Ето и цялото писмо, без редакторска намеса:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КМЕТ НА РАЙОН „ЗАПАДЕН“,

 Провокиран съм от Вашата засилената фейсбук активност и тази на районната администрация, като обаче забелязвам, че се избягват СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ за населението на кв. Прослав. Маркирам няколко проблемни области като моля да вземете отношение в конкретика и с поети ясни ангажименти. Нека липсват в отговора Ви „препратки“ в стил: „сезирани са компетентните органи“ или „това е отговорност на …….“ Когато се заеме определена обществена длъжност, следва да проследявате и да изисквате активност и дейност от „компетентните органи“.

 Продължавам по същество:

 1. Има внесена подписка и жалба от жителите на ул. „Албена“ в деловодството на район „Западен“ /в края на мандата на предишната администрация/. Отговор липсва; отношение не е взето.

Информирам Ви, че характерът на жалбата е актуален и моля да се запознаете и да вземете отношение. Част от възраженията на жителите са свързани с намерението улицата да бъде основна транспортна връзка към възникналия „нов квартал“ между Прослав и Смирненски. Добре е да знаете, че това НЯМА ДА БЪДЕ допуснато от жителите. Поставили сме въпрос да се предложи промяна в Кадастралния план и ПУП на новите квартали – като се намери вариант да има пътен пробив към Пещерско шосе – по този начин ще се улесни достъпът до жилищата и на новонастанилите се и няма да се нарушава нормалният ритъм на живот на жителите на ул. „Албена“.  Ще има ли по план и допълнителна връзка с кв. Смирненски на новопостроените кооперации или нова пътна инфраструктура покрай изоставения комплекс „Слънчогледи“, което да разпредели движението и да не се натоварва само една улица?

 1. Относно „комплекс Слънчогледи“ – направили ли сте обход около този изоставен комплекс? Да, той е частна собственост, но имайте предвид, че общината е орган по закрила, а в този НЕОБЕЗОПАСЕН комплекс се е създало свърталище на наркомани, изпочупени са стъкла, дори има опожарена кола, засегнала и съседни апартаменти, там се извършват и множество мародерства – влиза се и се изнася какво ли не. Да не говорим, че деца свободно обикалят по не обезопасените етажи и апартаменти.

            Какво ще предприемете като районна администрация?

 1. По въпроса за прословутата ПАСАРЕЛКА! Знаем, че това „инженерно чудо“ е построено по европейски проект на БДЖ, който обаче е с изискване за устойчивост 5 години. Тези години ИЗТЕКОХА, предвид което имате право да инициирате решение, което да не затормозява възрастните хора и да улесните достъпа на жителите до обществени ресурси от двете страни на квартала. Видимо с реализацията на проекта за „пробив Царевец – Модър“ е премахната другата пасарелка по същия проект на БДЖ и е намерено решение за жителите в района! Питам – защо и тук тогава да не се реализира подобно или близко решение /кварталът не е малък и жителите са научени да си плащат данъците, съответно заслужават и някоя по голяма инвестиция/. Призовавам Ви да защитите обществения интерес и да предприемете активни действия.
 2. Какво ще предприемете като районна администрация относно напрежението в ОУ „Тодор Каблешков“. Училище, което много от прославци сме завършили, а в момента е в окаяно състояние /и като материална база, а съдейки по отзивите на родители и ученици – и като управление/. Информирайте ни каква е комуникацията Ви с РУО на МОН или с ОП НОИР и какво е предприел вашият експерт „образование“ в подчинената Ви администрация?
 3. Друг въпрос – какво ще предприемете за укрепване на пътя към гробищния парк? Има от миналата година разхвърлян фрезован асфалт, но това не е достатъчно. ИСТИНСКИ АСФАЛТ ТРЯБВА ! Какво ще предприемете за прочистване и изсичане на образувалата се „джунгла и сметище“ в пресушеното изкуствено езеро до гробищния парк. Срамно е да изпращаме починалите си близки в последния им път … по това подобие на черен селски друм и в тази опасна среда на падащи дървета. Вторият по големина град сме – това е резил. Информирайте ни какво ще предприеме, проследи и изпълни подчинената Ви районна администрация!?
 4. Какви са плановете на Район „Западен“ за т. нар. „старо кметство“, което тъне в мизерия и разруха? Сходно е положението в съседния Клуб на пенсионера. Защо не му се преотстъпят и помещенията на бившата поща / освен ако нямате друг план за обществено ползване/? Хубаво е да имате поглед и върху тези неща , а не само да идват зам. – кметовете на района на тържества и да си правят снимки!
 5. Моля да ни информирате как работи Видеонаблюдението и къде го има изобщо в квартала? Вие като районна администрация какво ще предприемете? Каква е комуникацията ви с 2 РПУ на ОД на МВР Пловдив?
 6. Още от предишната администрация на района имаше провеждани срещи с кметовете на с. Златитрап и с. Брестовица, относно кръстовището като вход / изход от квартала в тази посока. Идеята беше да има светофарна уредба. На какъв етап е въпросната идея? Кой, какви отговорности има и какви са сроковете за евентуална реализация? Заложен ли е подобен проект и разход в капиталовата програма на общината за бюджет 2024?
 7. Как районна администрация подкрепя културния живот в квартала ? Моля не цитирайте читалищната дейност, която функционира на собствени начала и ентусиазъм на дейците. За социалната дейност въобще няма да питам – тя липсва в районна администрация!

             Обърнете сериозно внимание на кв. Прослав, който системно е неглижиран за сметка на други квартали в Район „Западен“. Лобирайте и търсете позиции, за да може в следващия бюджет на общината да бъдат включени горецитираните обекти /където е приложимо/. Кварталът ни го заслужава.

            Рушащо се училище, разпадащо се бивше кметство, сметище и джунгла до гробищния парк, опасна пасарелка, опасни кръстовища на вход и изход от квартала; презастрояване и липса на каквато и да е далновидност за функционална свързаност между „ нов и стар квартал“; налагане на решения по неясно чия воля; увеличаваща се престъпност – става все по опасно за децата и възрастните хора. … ….Това са реални проблеми! Моля заемете се с тях, а не с викторини, томболки, междублокови конкурсчета с градинки и евтин пи ар.

 Омръзнало ни е от приказки в стил „брюкселска дантела“. Дела трябват!

Въпроси и позиция на жител на Прослав!

 PS! Информацията в настоящото писмо е споделена в социалните мрежи в публичната фейсбук група „Забелязано в кв. Прослав“ Получила е одобрението на над 160 човека и вие сте запозната с нея. Поради многократните Ви апели, да получите „официално запитване“– входирам настоящото съдържание и в писмен вид през деловодството. Допълвам и част от въпросите на гражданите публикувани като коментари под публикацията, както следва:

 • „Кога ще се сложат легнали полицаи на ул. „Елин Пелин“ в частта от Пещерско шосе до Фреш маркет?“
 • „Ако може да се засили полицейският контрол в квартала, защото на ул. Елин Пелин в участъка от светофара до пасарелката се използва все едно е писта и в близко време ще стане някоя беля. Аз живея именно в този участък и съм ставал свидетел, как на няколко пъти без малко да стане белята.“
 • „Кога ще направи и тротоар за пешеходците от магазин Фреш Маркет към бившето ТКЗС и Филипополис до влизането в квартала по целия път най после, за да е безопасно за пешеходците, които работят там?“
 • „А прочистването на реката ни с падащият мост? С глутниците кучета, размножаващи се постоянно в стопанския двор? Преминаването пеша е опасност!?“

 Не мислите ли, че споделената от Вас идея във фейсбук за превръщане на рушащата се ЖП гара в Прослав в Младежки център е меко казано спорна, недообмислена и силно рискова? Да направите младежки център на 10 метра от ЖП линия с преминаващи бързи влакове с над 100км. в час е АБСОЛЮТНО НЕПРИЕМЛИВО.  …А същевременно има рушащо се старо кметство близо до центъра на квартала, до парка, до читалището и на комуникативно разстояние от училището!

 Не мислите ли, че преди да предприемате каквито и да е „спорни“ инициативи в квартал Прослав /като изключим  засилената Ви активност и „ухажване“ на Пенсионерския клуб/ – най малкото трябва да инициирате няколко събрания на жителите на квартала и да чуете тяхното мнение и препоръки?

 Не мислите ли, че е нормално да съгласувате и засилената си дейност в Пенсионерския клуб с Дирекция „Социална политика“ на община Пловдив, към чиито ресор за пенсионерските клубове? Колегиалност, уважение и взаимна работа в една обща структура, наречена община Пловдив, или целта Ви е надцакване  и популизъм основан на PR с песни и танци в клуба на пенсионера, конкурси за детски рисунки в ДГ, асфалтиране на улици в кв. Хр. Смирненски, а кв. Прослав …… да тъне в нищета.  

 В заключение:

Многократно в социалните медии споделяте, че за район „Западен“ в капиталовата програма на общината е гласувана от ОбС Пловдив – сума в размер на 800 000лв.

Моля да направите разбивка в процентно отношение – какъв размер от тези средства е планиран за кв. Прослав и какъв за кв. Хр. Смирненски и също така кои са точните обекти, които ще бъдат облагородени, рехабилитирани и т.н. Съответно как е определен приоритетният характер на обектите?

До момента  на поставените въпроси от граждани ВИНАГИ отговаряте – сезирахме ….. или изпратихме писмо до ….. НИЩО РЕАЛНО, което да разреши проблемите на кв. Прослав или дори да покаже план или пътна карта за тяхното разрешаване!

За незнам кой път НИЕ гражданите, Ви призоваваме за ТОЧНИ, КОНКРЕТНИ И РЕАЛНИ РЕШЕНИЯ,  които да отговорят на обществения интерес! В случай, че отново получим витиеват отговор в стил „брюкселска дантела“ ще потърсим правата си като граждани при институции, учреждения и личности в града и държавата, които знаят защо са избрани и как да започне решаването на проблемите.

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също