back to top
19 C
Пловдив
25 юли, 2024

ВНИМАНИЕ! ОПАСНОСТИТЕ, КОИТО НИ ДЕБНАТ В ЕКСТРЕМНИТЕ ЖЕГИ

Радвайки се на лятното слънце, често забравяме за опасностите, които могат да ни дебнат в този момент. През летните горещини, опасностите от прегряване на тялото са значителни и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми като топлинен и слънчев удар. Макар тези две състояния да имат сходни симптоми, те се различават по причините и начина на възникване.

Също така, мнозина погрешно смятат, че така нареченият удар може да ги застигне само под жаркото слънце. Не по-малко загадъчна за повечето от хората е и фразата “топлинно изтощение”.

Слънчев удар възниква при директно излагане на слънчева светлина, което води до прегряване на главата. Това прегряване нарушава терморегулацията на тялото и може да доведе до симптоми като главоболие, виене на свят, гадене, зачервяване на кожата и понякога загуба на съзнание. При слънчевия удар, тялото може да продължи да се поти, но прегряването на мозъка е основният проблем​​.

Топлинен удар, от друга страна, може да настъпи дори без директно излагане на слънце. Той е резултат от продължително излагане на високи температури в комбинация с висока влажност на въздуха, което води до неспособност на тялото да се охлади чрез изпотяване. Симптомите включват суха кожа без пот, повишена телесна температура (над 40°C), ускорено сърцебиене, объркване, гърчове и загуба на съзнание​.

Топлинен удар: как да го разпознаете и да окажете първа помощ?

Разпознаване на топлинен удар

Топлинният удар е сериозно и животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска намеса. Най-честите симптоми включват:

 1. Висока телесна температура: Обикновено над 40°C.
 2. Промени в менталния статус или поведение: Конфузия, раздразнителност, дезориентация, халюцинации, припадъци или кома.
 3. Гореща и суха кожа: Може да бъде и леко влажна при интензивна физическа активност.
 4. Сърдечни и дихателни проблеми: Бърз пулс и учестено дишане.
 5. Гадене и повръщане.
 6. Зачервена кожа и главоболие.

Първа помощ при топлинен удар

Ако подозирате, че някой е получил топлинен удар, трябва незабавно да предприемете следните стъпки:

 1. Извикайте спешна помощ: Незабавно се обадете на 112 или друг спешен номер.
 2. Преместете пострадалия на хладно място: Преместете го на сенчесто или климатизирано място.
 3. Охладете тялото му: Можете да използвате някои от следните методи:
  • Потопете го в хладка баня или душ.
  • Намокрете го с гъба или кърпа, напоена със студена вода.
  • Поставете ледени пакети или студени, мокри кърпи върху шията, подмишниците и слабините.
  • Вентилатор или климатик може да помогне за ускоряване на охлаждането.
 4. Хидратирайте го: Ако пострадалият е в съзнание, му дайте да пие студена вода или спортна напитка, съдържаща електролити. Избягвайте алкохол и кофеин.
 5. Наблюдавайте състоянието му: Ако пострадалият изгуби съзнание и няма признаци на циркулация като дишане, кашлица или движение, започнете кардио-пулмонална ресусцитация (CPR) до пристигането на медицинска помощ.

Тези мерки могат да спасят живот и да предотвратят трайни увреждания на мозъка и други важни органи.

Слънчев удар: симптоми и първа помощ

Симптоми на слънчев удар

Слънчевият удар възниква при прекомерно излагане на слънце, което води до прегряване на тялото и мозъка. Основните симптоми включват:

 • Силно главоболие
 • Замайване и объркване
 • Гадене и повръщане
 • Зачервена и суха кожа
 • Повишена температура на тялото (над 40°C)
 • Учестено сърцебиене
 • Слабост и мускулни крампи
 • Загуба на съзнание

Първа помощ при слънчев удар

При първите признаци на слънчев удар е важно бързо да се реагира:

 1. Преместете засегнатия на хладно и сенчесто място – Избягвайте директното излагане на слънце и намерете прохладно място.
 2. Охладете главата и шията – Използвайте влажна кърпа или хладен компрес, но не прекалено студен, за да избегнете шок за организма.
 3. Дайте много течности – Засегнатият трябва да пие много вода, но не прекалено студена, за да се избегне допълнителен стрес за организма.
 4. Наблюдавайте състоянието на пострадалия – Проверявайте редовно съзнанието, дишането и пулса на засегнатия.
 5. Потърсете медицинска помощ – Ако симптомите се влошат или пострадалият загуби съзнание, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

Според мого експерти, оказването на първата помощ включва облекчаване на дрехите на пострадалия, преместването му в прохладно място и постоянно охлаждане с влажна кърпа или пръскане с вода. Важно е също така да се осигури достатъчен прием на течности и да се следи състоянието му, докато пристигне медицинската помощ​.

Какво е топлинно изтощение – симптоми и първа помощ?

Симптоми на топлинно изтощение

Топлинното изтощение се проявява, когато тялото не може да се охлади достатъчно, което води до прекомерно повишаване на телесната температура. Симптомите могат да се развият бавно или да се появят внезапно и включват:

 • Интензивно изпотяване
 • Бледа и влажна кожа
 • Главоболие
 • Замаяност и объркване
 • Умора и слабост
 • Гадене и повръщане
 • Бързо и слабо пулс
 • Мускулни крампи в ръцете, краката или стомаха
 • Подуване на глезените и ръцете

Причини за топлинно изтощение

Топлинното изтощение се причинява от загуба на течности и соли чрез изпотяване, което води до дехидратация. Фактори, които увеличават риска, включват високи температури, висока влажност, интензивна физическа активност, алкохолна употреба, неподходящо облекло и някои медикаменти.

Първа помощ при топлинно изтощение

 1. Охлаждане на тялото: Преместете пострадалия на прохладно място, далеч от директна слънчева светлина. Може да използвате вентилатор или мокри компреси на челото и врата.
 2. Хидратация: Дайте малки глътки вода или спортна напитка с електролити. Избягвайте алкохол и кофеинови напитки.
 3. Почивка: Спокойствието е важно. Пострадалият трябва да легне и да вдигне краката си, за да подобри циркулацията на кръвта.
 4. Обърнете внимание на симптомите: Ако симптомите не се подобряват след час или се влошават, потърсете медицинска помощ незабавно.

Превенцията на топлинно изтощение включва носене на леко и свободно облекло, хидратация, избягване на физическа активност в най-горещите часове на деня и избягване на алкохол и кофеин в горещи дни​.

Какво представлява слънчевото изгаряне?

Слънчевото изгаряне е възпалителна реакция на кожата, причинена от прекомерно излагане на ултравиолетови (UV) лъчи, главно от слънцето. UV лъчите увреждат ДНК в кожните клетки, което води до зачервяване, болка и понякога образуване на мехури. Има два вида UV лъчи, които могат да причинят слънчево изгаряне: UVA и UVB. UVA лъчите проникват дълбоко в кожата, докато UVB лъчите причиняват повърхностни изгаряния, които повечето хора свързват със слънчево изгаряне.

Превенция на слънчево изгаряне

Превенцията на слънчево изгаряне включва предприемане на мерки за защита на кожата от UV радиация:

 1. Използвайте слънцезащитен крем: Нанесете широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF поне 30. Повторете нанасянето на всеки 90 минути, особено след плуване или изпотяване.
 2. Носете защитно облекло: Дрехи с дълги ръкави, дълги панталони и шапки с широки периферии осигуряват физическа бариера срещу UV лъчи. Облекло с UPF (Ultraviolet Protection Factor) е особено ефективно.
 3. Търсете сянка: Стойте на сянка, като например под дървета или чадъри, особено в часовете на най-интензивно слънце от 10 сутринта до 4 следобед.
 4. Избягвайте солариуми: Тези устройства излъчват UV радиация, подобна на слънчевата, и могат да увеличат риска от увреждане на кожата.
 5. Носете слънчеви очила: Използвайте очила, които блокират 100% от UVA и UVB лъчите, за да защитите очите си.

Лечение на слънчево изгаряне

Ако получите слънчево изгаряне, има няколко стъпки, които можете да предприемете за облекчаване на симптомите и ускоряване на оздравяването:

 1. Охладете кожата: Вземете хладни вани или душове и нанасяйте хладни, влажни кърпи върху засегнатите места.
 2. Хидратирайте се: Пийте много вода, за да противодействате на дехидратацията, причинена от слънчевото изгаряне.
 3. Овлажнявайте: Нанасяйте алое вера или овлажняващ лосион за успокояване на кожата. Избягвайте продукти с алкохол, тъй като те могат допълнително да изсушат и раздразнят кожата.
 4. Не пипайте мехурите: Не пукайте мехурите, тъй като те защитават подлежащата кожа. Ако мехурът се спука, почистете го внимателно и нанесете антибиотичен мехлем.
 5. Медикаменти: Лекарства без рецепта като ибупрофен могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението. Топикален хидрокортизонов крем може също да намали възпалението.
 6. Избягвайте по-нататъшно излагане на слънце: Защитете изгорените зони от допълнително UV излагане, докато се лекуват.

Кога да се консултирате с лекар

Потърсете медицинска помощ, ако имате тежки симптоми като:

 • Обширно образуване на мехури
 • Силна болка и подуване
 • Главоболие, треска, втрисане или гадене
 • Признаци на инфекция, като гной в мехурите
 • Объркване, замаяност или припадане

Тези симптоми могат да показват тежко слънчево изгаряне или усложнения като топлинен удар и изискват професионално медицинско лечение.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също