back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 32, 2024

Значителен ръст в сделките с ваканционни имоти! Защо все повече българи ги предпочитат?

Значителен ръст в сделките с ваканционни имоти по Северното Черноморие.

Пазарът на ваканционни имоти продължава положителната си тенденция и през настоящата 2024 г., като все повече хора решават да влагат парите си в жилища, намиращи се в курортите по Черноморието ни.

Покупката на ваканционен имот става приоритет за българите, показва проучване на сдружение „Недвижими имоти“.

90% са нашенците, които си купуват жилища по морето, за сметка на руснаци и чужденци от други народности.

Според Ивайло Градев от сдружение „Недвижими имоти“ цените на градските имоти през последните години са се вдигнали значително. „За сметка на това ваканционните изостанаха, а все повече хора го осъзнават и се насочват към търсене на такива имоти. Младите български семейства работят от вкъщи и биха предпочели да го правят край морето, за да имат хубава гледка. Предлагането по Северното Черноморие не е толкова голямо като на юг – цените варират от 1000-1200 евро на квадратен метър. Луксозните комплекси предлагат и до 1500 евро. В Балчик има сериозно търсене, а цените са ниски за обзаведен апартамент“, посочи той.

По думите му най-голям интерес има към малките имоти – двустайни и ателиета – заради ниските експлоатационни разходи. „С 20-25% са се покачили цените при ваканционните жилища през последните две години. Ниските кредити и повишеното търсене са в основата на ръста в стойността. Хубаво е да има поне 20-25% самоучастие, хората да не разчитат само на банкови кредити“, призова Градев.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също