back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 24, 2024

„Алфа рисърч“: ГЕРБ сигурен победител, люта битка за второто място

6 партии сигурни за следващия парламент

25,1% за ГЕРБ, 15,4% за ПП-ДБ, 15,2% за „Възраждане“, 14,8% за ДПС и 6 сигурни партии в Народното събрание. Това сочи последното социологическо проучване на „Алфа рисърч“. То е проведено в периода 1 – 4 юни 2024 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Доскорошните партньори в управлението ПП-ДБ търпят сериозна ерозия. Те влизат в последната седмица на кампанията с 15.4%, но губят два пункта в сравнение с месец по-рано и са с практически изравнени позиции с Възраждане и ДПС, които мобилизират симпатизанти.

Възраждане (15.2%)  е сред малкото партии, които бележат ръст по време на кампанията. Тя  успява да откъсне подкрепа от разнородни опоненти: Солидарна България, БСП, ИТН, някои от по-малките националистически формации, но на свой ред е и „атакувана“ от новопоявили се партии в тази ниша.

Както обикновено, ДПС (14.8%) завършва кампанията с висока степен на мобилизация, която при евентуален спад на активността може да му осигури и по-голяма тежест. Засега няма данни Движението  да изпълни амбицията за разширяване на социалната си база и тя остава съсредоточена в традиционно подкрепящите го групи от обществото.

БСП е сред потърпевшите от електоралната дисперсия вляво. Седмица преди вота зад нея застават 8.1% от решилите да гласуват. Голяма е вероятността тя отново да бъде единствената парламентарно представена формация от този спектър, но все пак, отломките от нея, откъсват част от избирателите й.

ИТН мобилизират подкрепа в хода на кампанията и към момента може да разчита на 6.2%. Както обичайно зад тях застават антисистемно настроени избиратели, желаещи да изразят своеобразен наказателен вот.

Седмица преди изборния ден с най-близки позиции до 4%-та бариера е един от новите участници в надпреварата – Синя България (3.3%). Коалицията, продължение на местната „Синя София“, се очертава като алтернатива за разочарованите десни избиратели. Към нея се насочват бивши гласоподаватели и  на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, предимно от столицата. Така настоящото проучване потвърждава регистрираната от Алфа Рисърч още на старта на кампанията тенденция, че вотът в столицата, където ерозията в подкрепата за водещите партии е най-осезаема може да се окаже ключов за крайния резултат.

Друга нова и инспирирана от местните избори в София коалиция „Солидарна България“ също се впусна със значима заявка в настоящата кампания. За момента обаче, тя не успява да преодолее конкуренцията на множеството формации вляво и излиза от кампанията с аналогичен на стартовия си резултат – 2.4%.

„Един от големите въпроси на изборите ще е за второто, третото и четвъртото място, коментира Павел Вълчев от агенцията. ПП-ДБ губи около 2 процентни пункта в предизборната кампания, допълни той. Сигурни за парламента са ГЕРБ, ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН. Шанс би могла да има и „Синя България“, която към момента получава 3,3%.

12% не са решили за кого да гласуват, като половината от тях смятат да подкрепят някоя от големите партии, а другата половина – някоя от малките. 72% са взели решението още преди кампанията, а 16% са се повлияли от проявите през последните 2-3 седмици.

Настоящото изследване е проведено в периода 1 – 4 юни 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също