back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 56, 2024

Българска престъпна група осъдена на затвор за източване на 50 милиона паунда от британската социална система

Днес британските съдебни власти произнесоха присъди срещу петима българи, обвинени в източването на над 50 милиона паунда от британската социална система чрез сложна измамна схема. Престъпниците бяха осъдени на затворнически срокове, вариращи от 3 до 8 години.

Петчленната група, водена от Гюнеш Али, Патриция Панева, Стоян Стоянов, Цвета Тодорова и Галина Николова, извършила измамата в периода от октомври 2016 г. до май 2021 г. Те използвали фалшиви и истински документи за самоличност, за да подават хиляди фалшиви молби за социални помощи. Организираната престъпна група създала множество фиктивни профили и използвала откраднати самоличности, за да се облагодетелства от фондовете, предназначени за най-уязвимите в обществото​.

Според британските прокурори, групата успяла да открадне парите чрез сложна мрежа от фалшиви договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и лекари. След получаването на средствата, парите били изпирани чрез многобройни банкови сметки или изтегляни в брой. Разследващите открили големи суми пари, скрити в куфари и пазарски чанти, както и луксозни автомобили и дизайнерски стоки.

Измамата е една от най-големите в историята на британската социална система. Властите във Великобритания разкрили три „фабрики“ за социални помощи, които работели в продължение на четири години и половина. Гюнеш Али, който по-рано избягал в България след освобождаване под гаранция, бе екстрадиран обратно във Великобритания през февруари миналата година​​.

Разследването, в което участваха както британски, така и български органи на реда, доведе до конфискация на имущество и разкриване на значителни финансови злоупотреби. Българските власти също работиха активно по случая, като подкрепяха британските разследващи органи и съдействали за екстрадицията на Гюнеш Али.

Присъдите днес подчертават сериозността на престъплението и ангажимента на британските власти да се борят с измамите, засягащи социалната система. Осъждането на членовете на групата е важна стъпка към възстановяване на справедливостта и защита на средствата, предназначени за най-уязвимите членове на обществото​​.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също