back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 08, 2024

Скрита опасност: България води по употреба на цигари в ЕС!

Въпреки строгите регулации и липсата на рекламa на цигари, България продължава да държи първенството по тютюнопушене в Европейския съюз. Тревожните данни разкриват, че 39,4% от българите посягат към цигарите, а употребата на тютюн сред младите остава на тревожно високо ниво.

Събитието, проведено в резиденцията на британския посланик в България по повод Световния ден за борба с тютюнопушенето, разкрива мрачната истина:

близо 32% от децата на възраст между 13 и 15 години пушат.

Освен това, 30% от момичетата и 21% от момчетата над 15 години също са пушачи. Това поражда въпроса – какви са последствията за бъдещето на нацията?

Тютюнопушенето е основната причина за хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), която засяга над 90 600 българи. Честотата на заболяването в България е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението. Излагането на тютюневия дим уврежда белите дробове и дихателните пътища, като дългосрочната експозиция може да причини ХОББ – трета водеща причина за смърт в света.

„Употребата на тютюн е причина за смъртта на 8 милиона души всяка година в световен мащаб,“

заяви г-н Тим Буйсере, търговски директор на посолството на Великобритания в България, по време на събитието, организирано от фармацевтична компания. „ХОББ засяга един на всеки десет души над 40 години и е третата водеща причина за смърт в света.“

Според д-р Михаил Михов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, отказът от цигарите преди 45-годишна възраст може значително да намали риска от развитие на ХОББ и други сериозни заболявания. „След една година без цигари, рискът от исхемична болест на сърцето намалява с 50%, а след пет години рискът от мозъчен инсулт може да се изравни с този на непушачите,“ обясни той.

Но защо, въпреки тези известни рискове, толкова много хора продължават да пушат? Статистиката сочи, че 35% от пациентите с ХОББ продължават да употребяват тютюневи изделия, а едва между 10 и 40% от болните се придържат към лечението. Това поражда въпроси за необходимостта от по-ефективни стратегии за отказване от тютюнопушенето и по-добра здравна информираност.

Пулмологът доц. д-р Динко Вълев допълва мрачната картина, като посочва, че приблизително 384 милиона души в световен мащаб страдат от ХОББ, като 70% от тях може да са недиагностицирани. Според данни на СЗО от 2019 г., ХОББ е водеща причина за смърт в България след исхемичната болест на сърцето, инсулта и хипертоничната болест на сърцето.

Докато тези факти са стряскащи, те също така предлагат възможност за промяна. Създаването на по-добри програми за отказване от тютюнопушенето, подобряване на здравната информираност и инвестициите в общественото здраве са ключът към намаляване на употребата на тютюн и подобряване на здравето на нацията.

България може и трябва да промени тази тъжна статистика. Но това изисква ангажираност и усилия от страна на правителството, здравните институции и всеки един от нас. Време е да кажем „не“ на тютюнопушенето и „да“ на здравословния живот.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също