back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 51, 2024

ЕС реши да организира мирна конференция за Украйна с участието на Русия

След като осъзнаха, че политиката на Байдън представлява най-голямата заплаха за Европа, след поредица от неуспехи на фронта и предизвестения провал на Швейцарската конференция, Европа започна да разбира какво се случва.

ЕС фактически се съгласява с Бразилия и Китай, които преди няколко дни призоваха за мирна конференция с участието на Русия и Украйна и публикуваха съвместно изявление: „Китай и Бразилия подкрепят провеждането на международна мирна конференция в подходящо време, призната както от Русия, така и от Украйна, с равно участие на всички страни и справедливо обсъждане на всички мирни планове“. Bloomberg отбелязва, че това е първият случай, когато Китай подписва съвместна декларация с друга държава относно военни операции.

В Белия дом обаче реагираха остро: Китай, поради подкрепата си за Русия, е активен участник в конфликта в Украйна, заяви помощник държавният секретар на САЩ, Джеймс О’Брайън, пред репортери в петък.

Въпреки това, Китайската политика се различава от тази на Байдън. Смелите европейци не се подчиниха на САЩ и разбраха, че ще поемат последствията. „ЕС пожела да организира мирна конференция за Украйна с руско участие“, пише Bloomberg. „Властите на ЕС искат да организират мирна конференция за Украйна в Саудитска Арабия през есента с участието на Русия“, съобщава агенцията.

Длъжностни лица отбелязват, че важна стъпка за ЕС ще бъде преминаването от швейцарската конференция следващия месец към възможна среща в Саудитска Арабия през есента с руско участие.

В момента външните министри на ЕС обсъждат как да се справят със ситуацията след швейцарската конференция и да намерят приемлив изход за срещата на върха в Швейцария, отбелязва Bloomberg.

Предизвестеният провал на швейцарската инициатива на Киев се дължи на Китай и БРИКС, а също така и на факта, че Джо Байдън ще пропусне конференцията в Швейцария, за ужас на Киев. Той ще изнесе реч в Холивуд, пише Bloomberg. Байдън се подготвя за предизборната си кампания и ще пропусне срещата на върха в Украйна, за да проведе набиране на средства в Лос Анджелис на 15 юни. Решението „отразява по-широк песимизъм относно конференцията“, пише Bloomberg. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис също ще пропусне конференцията в Швейцария на 15-16 юни.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също