back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 17, 2024

Най-доброто време за море това лято: Слънце и топлина от 20 юли до 15 август!

Най-добрият период за почивка на морския бряг у нас ще бъде от 20 юли до 15 август, прогнозира климатологът д-р Симеон Матев от СУ „Св. Климент Охридски“. Според него, в този интервал почти 90% от времето е слънчево.

По нашето Черноморие най-голяма е вероятността за валежи през юни. Лятото се очаква да бъде по-топло от обичайното, като валежите ще бъдат под нормата. С по-малка вероятност е лятото да бъде топло с нормални валежи, а почти невъзможен сценарий е да бъде по-хладно от обичайното.

През юни средните температури ще бъдат с градус-два по-високи от нормалните, а валежите ще бъдат близо до нормата. През юли се очаква температурите да са с 1-2 градуса над нормата, а валежите ще бъдат по-малко от обичайното, което увеличава риска от пожари.

Най-горещите периоди в страната обикновено са в началото на юли (1-8 юли) и в третата декада на юли до средата на август. Тази година най-високите температури в страната се очаква да надхвърлят 40 градуса.

Според Матев, климатичните промени влияят на времето у нас, като се наблюдават наводнения и горещини в една и съща област. Въпреки че 10-20 години не са достатъчни за значителни климатични промени, има признаци на изменения, които придават на климата ни черти на субтропичен.

Настоящият период е характерен с най-големите валежи и градушки, което не е необичайно за това време на годината. Климатичните промени се проявяват в по-кратък период, което буди интерес сред учените.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също