back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

Лейбъристите спечелиха парламентарните избори в Обединеното кралство

Екзитполове показват решителна победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

Консервативната партия губи позиции на изборите за британския парламент, отстъпвайки на опозиционните лейбъристи. Това означава, че за първи път от 14 години тя ще мине в опозиция.

Опозиционната Лейбъристка партия води на общите избори във Великобритания. Това показват данни от екзитпол, проведен от Ipsos. Резултатите са публикувани от BBC.

По предварителни изчисления гласовете са разпределени както следва:

Лейбъристка партия – 410 места

Консервативна партия – 131 места

Reform UK – 13 места

„Либералдемократи“ – 61 места.

За формиране на мнозинство са необходими 326 места в Камарата на общините.

Парламентарни избори се провеждат на всеки пет години. През 2019 г. от 650 места в Камарата на общините (долната камара на парламента) консерваторите спечелиха 365 места, докато лейбъристите спечелиха 203 места. Този път социологическите проучвания предричаха съкрушително поражение за консерваторите – според The ​​Economist торите ще спечелят четири пъти по-малко места от лейбъристите.

Рейтингите на Консервативната партия спаднаха последователно от ноември 2021 г.: на 22 ноември броячът на Politico отчете, че торите и лейбъристите имат еднаква подкрепа от по 37%; след това между тях започна да расте пропаст в полза на последните. Разликата постигна рекорд преди премиерството на Риши Сунак (Даунинг стрийт 10, той пое поста на 25 октомври 2022 г.): 52% за лейбъристите и 22% за торите.

Рейтингът на Reform UK се покачва през последните две години: през септември 2022 г. той беше 2%, а през януари 2024 г. премина границата от 10%.

Резултатите от изборите ще определят кой ще е следващия премиер на Великобритания защото това ще бъде председателят на победилата партия. В случая председателят на лейбъристите е Кийр Стърмър – бивш главен прокурор на страната. Очаква се Чарлз III да възложи на лидера на Лейбъристите Киър Стармър да състави кабинет

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също