back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 11, 2024

Важно за родителите и учениците: Национално външно оценяване за четвъртокласници на 27 и 28 май

На 27 и 28 май ще се проведе национално външно оценяване за четвъртокласници по български език и литература и математика, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). В 1738 училища в страната около 55 000 ученици ще се явят на изпитите, които ще бъдат контролирани от 13 645 квестори.

Формат и продължителност на изпитите

Учениците ще решават тестове в рамките на 60 минути. За тези със специални образователни потребности времето за работа е удължено на 90 минути. Всички ученици ще работят по един и същ изпитен вариант.

Български език и литература

Тестът по български език и литература съдържа 21 задачи, разпределени в три части:

  1. Първа част: Диктовка и 10 задачи с избираем отговор.
  2. Втора част: Текст за четене с разбиране и 10 задачи (4 с избираем отговор и 6 със свободен отговор).
  3. Трета част: Задача с творчески характер, изискваща написване на кратък текст от 3 до 6 изречения с помощта на нагледна опора (серия от картини).

Математика

Тестът по математика съдържа 25 тестови задачи. Учениците трябва да носят химикалка с черен цвят, молив, гума и чертожни инструменти.

Специални условия за ученици с нарушено зрение

Учениците с нарушено зрение трябва да носят със себе си брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, технически средства за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Начало на изпитите и организация

Изпитите започват в 10 часа. Учениците трябва да се настанят в залата не по-късно от 9:45 часа. Всеки ученик ще отбелязва своите отговори върху индивидуална бланка. На въпросите с избираем отговор се вписва знак Х в кръгчето със съответната буква, а отговорите на въпросите със свободен отговор се записват на предвиденото за това място.

Успех и спокойствие

Нека учениците бъдат спокойни, да четат внимателно условието на всяка задача и да отбелязват верните отговори върху индивидуалната бланка. Оценките от националното външно оценяване се изразяват в точки и ще бъдат вписани в удостоверението за завършен начален етап на основно образование.

Желаем успех на всички четвъртокласници!

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също