back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 10, 2024

Как ще гласуваме на 9 юни? ЦИК разяснява процедурите

Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК), Камелия Нейкова, демонстрира в сутрешния блок на БНТ как ще се гласува на предстоящите избори за народни представители и представители на Европейския парламент, които ще се проведат на 9 юни.

Нейкова напомни, че хартиените бюлетини ще бъдат с различен цвят, за да се различават лесно. Тя призова избирателите да отбелязват внимателно за коя партия или преференция дават гласа си и да избягват писането, драскането или рисуването по бюлетината, тъй като това може да направи гласа невалиден.

Ако се сгреши при гласуване с хартиена бюлетина, избирателят има право да поиска нова бюлетина и да гласува отново. Нейкова подчерта, че партиите нямат никакъв достъп до кодовете на машините за гласуване, осигурявайки по този начин сигурността на процеса.

На въпрос относно възможно забавяне на изборните резултати, Нейкова увери, че има законови срокове, които ще бъдат спазени. Тя уточни, че за да се избегнат проблеми, секционните избирателни комисии (СИК) трябва незабавно да предадат цялата налична информация на ЦИК.

Нейкова изрази надежда, че членовете на районните избирателни комисии (РИК) от предходните избори, които са допуснали нарушения, няма да участват в този вот.

До 29 май ще стане ясно кои лица са заличени от избирателните списъци. Ако има допуснати грешки, избирателите могат да подадат заявление за промяна до 1 юни.

На 9 юни е важно всички да упражним правото си на глас, заяви Нейкова и допълни, че този път ЦИК е много спокойна, защото подготовката върви гладко и навреме.

Това са основните точки, които всеки избирател трябва да знае, за да може да гласува правилно и безпроблемно на предстоящите избори.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също