back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 55, 2024

Защо ЕС не иска да караме евтини китайски коли ?

Европейската комисия е открила доказателства, че китайското правителство субсидира износа на електрически превозни средства за Европа чрез преки парични преводи. Разкритията са част от текущо мащабно разследване на евентуални несправедливи субсидии, от които се възползват производителите на китайски електромобили. Комисията обмисля различни защитни механизми, включително налагането на мита, за да защити производителите от ЕС. Разследването трябва да приключи до ноември 2024г., като е възможно налагането на временни мита още през юли тази година.

В отговор Китайската търговска камара в отворено писмо адресирано към Европейския Съюз изрази разочарование, подчертавайки, че увеличеният внос отразява нарастващото търсене на електрически превозни средства в Европа. Публикуваните от Комисията доказателства показват 14-процентно увеличение на вноса на китайски електромобили на годишна база от започването на разследването през октомври 2023г.

Преди дни комисията въведе митнически регистрации за китайския внос на електромобили, което означава, че може да бъдат наложени тарифи със задна дата, ако разследването установи несправедливо субсидиране.

Китайски производители като BYD и MG на SAIC активно навлизат на европейския пазар с конкурентно ценообразувани електромобили, отправяйки предизвикателство към масови производители като Stellantis и Volkswagen Group. През декември BYD, най-големият производител на електрифицирани превозни средства в света, обяви плановете си за откриване на завод за автомобили в Унгария, за да засили присъствието си в Европа.

Комисията подчерта, че значителното увеличение на китайския внос за кратък период създава критични обстоятелства. Ако тази тенденция продължи, производителите на автомобили в ЕС могат да се сблъскат с намаляване на продажбите и производството, което може да засегне заетостта и цялостното производство в автомобилния сектор на ЕС.

Всичко това в крайна сметка удря по джоба на европейците, които ще са принудени да купуват по-скъпи автомобили поради по-скъпи производствени разходили или поради надуването на цената при внос чрез различни такси.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също